HÅLLBARHET OCH CSR

I OPO Scandinavias vision om att designa bågar tillgängliga för alla finns även ambitionen att bli ett mer hållbart företag. Vi testar, utvärderar och analyserar kontinuerligt våra produktionsmetoder och materialval för att kunna skala upp en mer hållbar produktion.

 

MADE TO LAST

Den viktigaste punkten i vårt hållbarhetsarbete kommer alltid vara att vi designar och tillverkar kvalitetsprodukter som är gjorda för ett långt liv om de bara får lite kärlek av sin bärare. Vi sparar även reservdelar i flera år, så att våra optikerkunder kan vända sig till oss om slutkonsumenten kommer in med en båge som behöver lagas. Du som bärare av våra bågar har på så vis möjlighet att laga dina glasögonbågar om de mot all förmodan skulle gå sönder och slipper köpa nya.

Det är vårt ställningstagande mot slit och slängsamhället. Våra produkter är inte tänkta att bytas ut varje år, däremot kan du själv välja att ha flera olika bågar för olika användningsområden eller stilar.

 

Här kan du se några exempel på hur vi integrerar hållbarhet i vår verksamhet.  

> Månatliga hållbarhetsmöten där ordet är fritt och vi kan diskutera idéer

> Glasögonfodral som levereras hopfällda och på så vis kräver mindre transporter. De har även fått en kärna av pressat papper i stället för metall, som är både mer hållbar och lättare.

> Alla zip påsar som våra produkter levereras i är gjorda i bioplast. Det innbär att de är gjorda av ett material som inte är oljebaserat och som är komposterbart.

> Genomlysning av de material vi använder i våra produkter.

 

LÄS MER OM VÅRA MATERIAL HÄR

 

Då det är många som frågar om våra bågar är gjorda av hållbara material vill vi berätta att vi har kontinuerligt tittar på de material som kommer ut på marknaden och ser vad som passar våra höga standard på kvalitét och design. De material vi i dag använder faller alla under EU´s Reach standard för material. Reach handlar främst om vilka kemiska komponenter som ett material får innehålla. Glasögon har man ju i ansiktet, tätt mot huden så det är av yttersta vikt att de inte skapar allergier eller irriterar.

Under kommande säsonger tar vi in mer och mer Eco acetat i våra olika kollektioner där det passar. Eco acetat har i dag inte samma färgbredd som vi behöver till flera av våra varumärken. Vissa Eco acetat har tyvärr inte heller samma långa livslängd som vanligt acetat.

Acetat som material kan du läsa mer om här. Det är inte en plast, utan ett material vars grundbeståndsdel är bomullscellulosa. Detta har man sedan blandat med färger och olika kemikalier för att få till en hållbar massa att producera bågar av. 

Acetatbågar sorteras som brännbart när de har tjänat sitt syfte. Glasen, eller linserna som är i är oftast i plast och kan sorteras som plast. 

> Noggrann genomgång av allt marknadsmaterial för bra materialval, minskade transporter och minskat svinn

> Förpackningar i återvunna material, anpassade till att rymma så mycket som möjligt och spara både kartong och transport.

> Säkerställer att vi återanvänder allt emballage och zip-påsar i stället för att slänga.

> Sluta printa elektroniska fakturor

> Vår designavdelning har sett över vår processer och streamlinat dessa för att minimera samples, något som spara material, transporter, tid och kostnader.

CSR

YOUNG OCH BARNDIABETESFONDEN

OPO Scandinavia har valt att stödja forskning kring typ 1-diabetes genom varumärket YOUNG Eyewear.
Med start 2023 går 5% av varje såld YOUNG-båge till Barndiabetesfonden. Som bidragsgivare är OPO Scandinavia med och bidrar till att forskningen kan gå framåt för att så småningom hitta ett botemedel för typ 1-diabetes.

Barndiabetesfonden arbetar för att öka kunskapen om sjukdomen i samhället och ge stöd till drabbade och anhöriga. Fonden är även den enskilt största anslagsgivaren för forskning kring typ 1-diabetes i Sverige.

Vill du läsa mer om Barndiabetesfonden, besök deras hemsida www.barndiabatesfonden.se

 

SYN FOR SAGEN

Vi har under alla år skickat bågar som vi inte kunnat sälja, eller returer som utgått från sortimentet, till danska Syn for Sagen. De är en grupp danska optiker som för egna pengar reser till u-länder i bland annat Afrika. De tar med våra bågar, utför gratis synester på befolkningen i byar där man annars inte har vare sig råd eller möjlighet att besöka en optiker, och de ser till att bågarna får rätt glas.

 

LÄSGLASÖGON TILL FLYKTINGLÄGER

Under 2019 skickar vi med 1000 av våra fina, glasade läsglasögon till organisationen Bring Hope Humanitarian Foundation.

De jobbar med att förse människor i nöd med humanitär och medicinsk hjälp. De har fokus på flyktingläger i Kurdistan och nära liggande länder.

Vi hoppas att våra läsglasögon kommer till glädje och nytta för männsikor på flykt som kanske har förlorat allt. Att kunna se och läsa och därmed klara sig själv är viktigt för alla, men kanske speciellt för människor i extra utsatta situationer.

Läs mer om Bring Hope här