HÅLLBARHET OCH CSR

I OPO Scandinavias vision om att bli Nordens främsta glasögonföretag finns även ambitionen att bli ett mer hållbart företag. Vi testar, utvärderar och analyserar kontinuerligt våra produktionsmetoder och materialval för att kunna skala upp en mer hållbar produktion. 

 

MADE TO LAST
Den viktigaste punkten i vårt hållbarhetsarbete kommer alltid vara att vi designar och tillverkar kvalitetsprodukter som är gjorda för ett långt liv om de bara får lite kärlek av sin bärare. Vi sparar även reservdelar i flera år, så att du som konsument har möjlighet att laga dina glasögonbågar om de mot all förmodan skulle gå sönder. 

Det är vårt ställningstagande mot slit och slängsamhället. Våra produkter är inte tänkta att bytas ut varje år, däremot kan man själv välja att ha flera par! 

 

Här kan du se några exempel på hur vi integrerar hållbarhet i vår verksamhet.  

> Månatliga hållbarhetsmöten där ordet är fritt och vi kan diskutera idéer

> Nya glasögonfodral som levereras hopfällda och på så vis kräver mindre transporter. De har även fått en kärna av pressat papper i stället för metall, som är både mer hållbar och lättare.

> Alla zip påsar som våra produkter levereras i är numera gjorda i bioplast. Dvs gjorda av ett material som inte är oljebaserat och som är komposterbart

> Sopsortering och insamling

> Genomlysning av de material vi använder i våra produkter.

> Noggrann genomgång av allt marknadsmaterial för bra materialval, minskade transporter och minskat svinn

> Förpackningar i återvunna material, anpassade till att rymma så mycket som möjligt och spara både kartong och transport.

> Säkerställer att vi återanvänder allt emballage och zip-påsar i stället för att slänga.

> Sluta printa elektroniska fakturor

> Vi besöker även årligen Copenhagen Fashion Summit för att hänga med i hur modevärlden jobbar med hållbarhet.

 

Vår designer har sett över vår processer och streamlinat dessa för att minimera samples, något som spara material, transporter, tid och kostnader.

 

CSR

SYN FOR SAGEN

Vi har under alla år skickat bågar som vi inte kunnat sälja, eller returer som utgått från sortimentet, till danska Syn for Sagen. De är en grupp danska optiker som för egna pengar reser till u-länder i bland annat Afrika. De tar med våra bågar, utför gratis synester på befolkningen i byar där man annars inte har vare sig råd eller möjlighet att besöka en optiker, och de ser till att bågarna får rätt glas.

 

LÄSGLASÖGON TILL FLYKTINGLÄGER

Under 2019 skickar vi med 1000 av våra fina, glasade läsglasögon till organisationen Bring Hope Humanitarian Foundation.

De jobbar med att förse människor i nöd med humanitär och medicinsk hjälp. De har fokus på flyktingläger i Kurdistan och nära liggande länder.

Vi hoppas att våra läsglasögon kommer till glädje och nytta för männsikor på flykt som kanske har förlorat allt. Att kunna se och läsa och därmed klara sig själv är viktigt för alla, men kanske speciellt för människor i extra utsatta situationer.

Läs mer om Bring Hope här