WeSC loves ECO

Våren 2022 släpptes den första kollektion med ECO acetat för vårt varumärke WeSC Eyewear. Sedan dess har vi fortsatt att använda materialet i våra bågar och vi är både stolta och glada över resultatet!

Tajming

OPO Scandinavia har en mängd olika varumärken som alla designas inhouse. Vi har länge diskuterat att börja använda mer Eco acetat i våra produkter men då utbudet fortfarande är begränsat, om man jämför med utbudet av ”vanliga” acetat från till exempel välkända Mazzuccelli, har vi avvaktat. Vi jobbar mycket med både mönster och färger i våra olika varumärken och ECO acetat kommer än så länge bara i naturfärger.

Till WeSC Eyewear som riktar sig mot en ung, medveten målgrupp som gärna bär bågar i neutrala färger, passar ECO acetaten mycket bra.

Vad är då ECO acetat?

All acetat är gjord av bomullscellulosa blandat med färger och ämnen som gör att det blir en massa. När man gör ECO acetat använder man miljö-certifierad bomull och tillsatser som är nedbrytningsbara i naturen, under rätt förhållanden.

Den olja som används i all plast, som mjukgörare, är vanligtvis fossil. Men i Eco acetat är över 60% av oljan bio-baserad och har därmed mindre negativa effekter på miljön.  

FTALATER

Till alla plaster använder man ftalater, syntetiska ämnen som även de gör materialet mjukt och smidigt. Ftalater är inte bundna till materialet utan ”läcker” ut och kan tas upp av tex, din kropp eller den omgivande miljön. All användning av ftalater i glasögonmaterial är strikt reglerat av EU för att det är en produkt du bär på huden.

I Eco acetat har man tagit det ett steg längre och både dragit ned på ftalaterna samt använder ftalater som är biologiskt nedbrytbara.

Utmaning

Utmaningen med Eco acetat är att göra något som är hållbart ur miljösynpunkt men även hållbart som produkt, den ska ju gärna kunna användas under många år. De ämnen som används i "vanlig" plasttillverkning är inte miljövänliga, men gör ofta produkter som har lång hållbarhet. 

En plastpåse i ”vanlig” plast tar mellan 10 och 100 år att bryta ned. Under processen blir den till små partiklar, kända som mikroplaster, som tar sig ut i naturen och orsakar skada. Den är även skapad av fossila oljor som släpper ut koldioxid vid förbränning.  

Bioplast som komposteras på rätt sätt, bryts ned utan att skapa mikroplaster och på så kort tid som 150 dagar. Så det finns flera positiva sidor med Eco acetat om man bara hittar rätt användningsområde.

Neutrala färger

Ett annat problem är färgerna - de flesta färgämnen som används när man tillverkar plast har även bieffekter på miljön. Så vill man ha produkter som inte "bara" har naturfärger kan man i dagslägen inte använda ECO acetat. För ett varumärke som WeSC eyewear däremot fungerar ECO acetat bra då bågarna ska ha neutrala färger. 

 

Varmt välkommen att upptäcka den nya kollektionen! För dig som är optiker går den bra att beställa i vår shop - för dig som behöver glasögon säljs bågarna hos fristående optiker i hela Norden.