Trender A/W 2020

2020-09-08

Trender förutses alltid av trendorakel minst ett år innan de når marknaden. Så att vi som jobbar med att ta fram produkter och marknadsföring ska hinna producera allt i tid, samtidigt. Så att allt ska ha samma look and feel när marknaden väl får tag i det. Någon är då alltid lite före alla andra, någon är lite efter. Vår ambition har alltid varit att följa vårt hjärta, men att vara öppna för trender och inte minst medvetna om dem. Här kan du läsa lite om höstens trender, enligt vad trendoraklen förutspådde för ett år sedan.

"Powerful in nature, Harmony creates a conversation that focuses on finding strength in softness. In an increasingly divided culture, we must fight hate with empathy by venturing outside our echo chambers and replacing fear with radical inclusivity. We are challenged to fall in love with ourselves by embracing the beauty of our uniqueness so that we can empower the uniqueness in others. Finding comfort in an unexpected embrace, we explore how compassion can build a bridge to transformation and social change."

Ja, för ett år sedan visste ingen att Corona skulle lamslå världen, och den oväntade kramen var något som trendspanarna såg komma. Riktigt så blev det ju inte. 

Men man förutspådde även mycket kärlek, mycket empati och vikten av att göra det som är viktigt populärt. Till exempel miljön och vår hälsa. Vi ska hitta vårt innre barn och stärka vår förmåga att lösa problem. 

När man kommer till design och då inte minst produktdesign gäller det denna höst att skapa meningsfulla produkter, användbara och bärbara. 

Här pratar man även om tristessen i homogenitet och den nya öppenheten för oiktänkande och nya sociala konstruktioner. Hur vårt kön inte måste bestämma hur vi klär oss eller beter oss. En frihet i uttrycket. Något vi kan se starkt i det unga modet i dag, med stora baggy byxor för kvinnor/tjejer som kontrast till de tighta jeans som dominerat gatubilden i flera årtionden. 

Samtidigt som detta nytänkande skapar ett visst kaos, forskas det även mycket kring hur vi ska hitta vår inre lugn och lycka. Något som kan transformeras till mjuka följsamma möbler som erbjuder en flykt från omgivningen. Ser man på inredningstrenderna just nu så är det mycket gråt, vitt, beige och svart. Lite ängsligt, lite lågkonjungtur men väldigt lätt att jobba med. Till detta  addar vi sammetsfotöljer och guldspeglar som påminner om sagorna och leken.

När vi kommer till bågar ser vi en tillbakablick till 70-talet, med djupare fronter och tjockare skalmar, så klart mixat med riktigt tunna, mer bekväma bågar och fortfarande mycket solbågar med en smalare front, gärna cat eye och definitivt acetat. 

Vi tittar nu mot F/W 2020. Och ja, det blir mer färg, mer fest och helt enkelt mer av allt! 

 

Alla nyheter