Hur gör man praktik på Teams?

2021-03-31

I morgon är sista dagen för vår praktikant, Emma Lanevi från IHM där hon läser till E-commerce manager. Det har varit otroligt kul och lärorikt att ha henne här och nu hoppas vi på att Emma och hennes grupp ska göra sin uppsats hos oss de kommande fem veckorna. Denna praktikperiod har varit väldigt annorlunda på grund av Corona då Emma, liksom resten av hennes studiekamrater valt att inte sköta sin praktik på plats, utan till största delen online. Helt förståeligt och klokt, men lite extra krångligt på ett ställe som OPO där vi faktiskt varit på plats på kontoret mer eller mindre under hela pandemin. Här kan du läsa Emmas vinkel på hur det är att vara nybakad student mitt i en Corona pandemi.

Har vi alla fått en släng av “pensionärs syndromet”?

 

Dags att deklarera och skatteverket skickar ut information som lyder; “Du som har jobbat hemma med anledning av pandemin kan som regel inte få avdrag för exempelvis arbetsrum, bredband, möbler eller kaffe, även om du har haft de kostnaderna för att du jobbat hemma.”

 

Relevant information som berör många i pandemins spår. Från att toalettpappret tog slut i matvarubutikerna förra våren till att höj- och sänkbara bord nu tagit slut på Ikea. Vi ställer enorma krav på vårt bredband och det måste verkligen fungera fläckfritt för att vi ska kunna jobba hemifrån. Lagret av kaffe som tidigare varit välfyllt har börjat sina. Ja, detta är det nya normala drygt ett år in i pandemin.

 

Är det tisdag idag? eller onsdag? Dagarna flyter ihop. Efter att jag behövt lämna huset för ett läkarbesök eller inhandla mat, är jag utmattad av “alla intryck”. En stunds vilande på sofflocket hade inte suttit fel. Något jag kallar för “pensionärs syndromet”. Har vi alla fått en släng av detta eller är det bara jag? Efter att jag pratat med nära och kära så märks det tydligt. Det är fler än jag som drabbats! Kanske är detta av godo att vi lugnat ner tempot och blivit lite mer mañana. Tvätthögarna kan ligga en dag extra eller två. Det stressar mig inte längre. Imorgon är en ny dag, även om exakt vilken fortfarande är oklar.

 

Min utbildning är inom E-handel, vilket möjliggör att studera hemifrån. Med tofsen på sned, utan smink och iklädd mjukis pratar jag med mina klasskompisar på Teams, mumsandes på ett knäckebröd. Alla ser ut som jag, inga konstigheter här inte. En stor ljusglimt i allt elände är att vi kommit varandra närmare trots distansen. Vi är uppkopplade från våra hem som knappt kan bli mer privat och allt är helt utan filter.

 

Men är det optimalt med en yrkespraktik på distans? I rådande stund har jag en pågående yrkespraktik på ett glasögonföretag i Malmö. Jag är nästan uteslutande stationerad hemma, då jag själv tillhör en riskgrupp. Vilket blivit påtagligt, då mina kollegor behövs fysiskt på kontoret. Det lugna tempot och att jobba hemifrån är inte den nya verkligheten för alla. Att jobba hemifrån med möte via Teams, fyller inte hyllorna på ICA, det vet vi. Likaså packas inga glasögonbågar via Teams. Så hur påverkar detta oss som individer att vissa av oss kan välja hur restriktiva vi kan vara när det kommer till vår sysselsättning?

 

Dagen då korna (läs vi) släpps på grönbete, har vi berikats med nya insikter och kan åter krama om varandra. Men hur mycket av den nya vardagen kommer vi att ta med oss efter pandemin? Och hur ställer vi om efter det att vi drabbats av “pensionärs syndromet”? Kommer vi behöva arbetsträna genom att successivt öka upp antalet dagar på våra arbetsplatser tills dess att vi “orkar” med en hel arbetsvecka eller kommer vi att fortsätta jobba hemifrån till stor del? Tiden får utvisa, men enligt en färsk undersökning från Netigate, vill 73% av de tillfrågade fortsätta att delvis jobba hemifrån även efter pandemin.

 

Hur det än blir, är min förhoppning att vi tar med oss de positiva delarna ur “pensionärs syndromet”- ett lite lugnare tempo och bibehåller ett stort fokus på work-life balance. Men även att vi tar vara på lärdomarna vi fått med oss genom att uppskatta de små sakerna i livet, framförallt den fysiska kontakten tillsammans med våra nära och kära. Gärna precis lika genuint och ofiltrerat som på Teams. Pandemifria livet, du är mer än välkommen!

 

 

Alla nyheter