VÄRLDEN ÄR UPP OCH NED

2020-07-28

När SILMO ställer in då vet man att världen är upp och ned. En av de stora mässorna där många i optikbranschen ställer ut, där alla möts och där ett stort antal affärer görs. Paris är en av Europas huvudstäder som har drabbats hårt av Corona och det är förståeligt att man väljer att inte hålla någon mässa där. Vi får se hur modebranschen kommer agera gällande de runway shows och inköpsmässor som, liksom i optikbranschen, nu ställs in i Paris och resten av världen. Vad är modets huvudstad utan sina besökare, modeller och influgna modeskapare?

För oss som jobbar med glasögon går livet vidare, men på ett ovant sätt. De möten vi är vana att få koncentrerat blir nu utspridda över en längre period. Den inspiration och samtidskoll vi brukar få på mässorna uteblir. Istället får vi söka oss till närmiljön, naturen och historien. Försäljningen, som ger oss vårt existensberättigande, sker online, eller genom möten hos våra kunder, optikerna runt om i Norden.

En framtidsspaning är att de kostsamma och inte särskilt miljövänliga gigantmässorna kommer att minska även efter Corona. Vi hittar andra sätt att mötas, kommunicera och inte minst sälja. Kollektionerna som tas fram under 2020 och 2021 kommer att bli antingen mer expressionistiska i sina uttryck, eller mer mainstream och ängsliga med hopp om att passa alla och bli storsäljare. Vi kommer lära oss andra sätt att bli inspirerade och även andra sätt att hitta glädjen i vårt arbete.

Men allt är inte upp och ned. Vi har en ordinarie dansk mässa i slutet av september att se fram mot. Den sista mässan vi inte fick genomföra var Copenhagen specs där vi, liksom alla andra, precis hann få upp montern när arrangören meddelade att statsministern Mette Fredriksen precis förbjudit folksamlingar med över 50 deltagare. Nu hoppas vi att Optik teams mässa i Vejle, där alla stora leverantörer är inbjudna, blir av enligt plan. Vi längtar efter att få träffa alla våra danska kunder och visa er höstens fina bågar.

Ett ljus på den något grå svenska sommarhimlen är Eyewear Networks fina initiativ You and Eye weekend. En långhelg i deras hemstad Götlaborg där utvalda leverantörer finns tillgängliga för bokade visningar på hotell runt om i staden. Du hittar OPO Scandinavia och våra svenska säljare på hotell Avalon, torsdag till söndag. Svit med poolmingel. Och mängder av glasögonbågar. Vi ser fram mot att få träffa så många av våra svenska kunder som möjligt där. Vill du som r kund hos oss komma dit ringer du din OPO Säljare och bokar en tid. Handsprit, tvål och bubbel kommer att finnas där för dig!

Alla nyheter