Glasögon är inget vi drar in på under Corona

2020-08-20

Optikbranschen i Norden kan ha klarat sig genom krisen utan bestående skador. Det är i alla fall vad man tror på Malmö företaget OPO Scandinavia som designar och producerar glasögonbågar. Här körde allt igång med en flygande start efter semestrarna.

Glasögonbranschen har gått som tåget de senaste åren, till skillnad från modebranschen.

Men under våren rådde det stor osäkerhet gällande orderingångarna för resterande 2020. Ingen visste om folk skulle våga besöka sina optiker för att förnya recept och köpa nya glasögon. Inte minst då majoriteten av dem som köper glasögon är den generation som initialt uppmanats att stanna hemma och självisolera sig. Men det har visat sig att glasögon är något man inte kan leva utan. Även om man är isolerad i hemmet behöver man rätt styrka i sina glas och en väl fungerande båge till. Även om man slöat hela sommaren, permitterad i hängmattan, måste man kunna läsa älsklingsboken eller kolla in valfri app i mobilen på normalt avstånd.

 

OPO Scandinavia drog ned på takten under våren och valde att vara lite avvaktande gällande produktion av nya bågar. ”Om butikerna inte säljer ut bågarna under sommaren hänger ju mycket kvar till hösten, och då får vi problem att få in de nya kollektionerna” säger Irena Färemo, VD på OPO Scandinavia. ”Men med båda öronen mot marken så kände vi att våra produkter var så pass efterfrågade bland optiker runt om i hela Norden, trots Corona, att vi kunde trycka på stora startknappen och producera våra höstkollektioner enligt plan”.

 

I dag är det den 19 augusti och försäljningen ligger på samma nivåer som i augusti tidigare år. Inställda säljbesök hos optiker har kompenserats av en ökad online försäljning B2B. ”Vi valde att satsa lite extra på alla våra digitala kanaler under 2018-2019. Vi ansökte om och fick bidrag från Tillväxtverket för att kunna digitalisera delar av vår verksamhet, och det har gett resultat. Vi, och inte minst våra kunder är väldigt nöjda med den moderniserade B2B webbshop som blev klar förra sommaren.” berättar Irena.

 

Trenderna med lokalt framför globalt, litet framför stort och förtroende som en viktig del av ett företags kapital, är alla delar som gynnar en mindre spelare i branschen. På OPO Scandinavia hoppas man att hösten blir en bra säljperiod även utan de inköpsmässor som man brukar ha i optikbranschen. Istället blir det mer online satsningar och många individuella besök hos alla de optiker som företaget har som kunder runt om i norden. OPO Scandinavia ser nu positivt på en framtid som kanske kommer se lite annorlunda, men inte nödvändigtvis sämre ut, ut än vad man tidigare trott.

Foto: VD Irena Färemo, Fotograf: Charlotte Strömwall

Alla nyheter