En ambitiös praktikant och hennes projekt

2022-02-10

Under hösten 2021 hade vi Olivia Johsson som praktikant i vår designstudio. Olivia läser industridesign i Lund och tar sin examen till sommaren. Under sin tid på OPO gjorde hon ett ambitiöst eget arbete under handledning av vår kreativa chef, Anna Mälstad. Här berättar Olivia lite om sitt designuppdrag där hon tagit fram en kollektion glasögonbågar till människor som liksom hon själv, är i 20 års åldern med ett intresse för både miljö och hållbarhet.

 

Vad var den största utmaningen med att designa just glasögonbågar?

Den största utmaningen med att designa glasögonbågar har för mig varit att själva linsformen ofta är en väldigt komplex form, och behöver bearbetas därefter. Det faktum att en “rund” linsform ofta inte ens är just rund, utan är en komplex version av ellipser och radier som verkar vara rund när den ramar in ett öga och kompletterar ett ansikte. Fräsigt, tycker jag!

 

Har du några tankar om framtiden för glasögondesign som ju är ett rätt krävande hantverk både ur design och tillverkningsperspektiv?

Framtiden för glasögondesign känns spännande! Som många, om inte alla, branscher så står även denna bransch inför ett arbete som kräver stor innovation - hur kan vi tillverka glasögon i samklang med planeten och dess resurser? Kan vi få konsumenter att konsumera mindre, men ändå få glasögonföretag att fortsätta vara lönsamma?

Vad var det roligaste med just glasögondesign?

Det roligaste med glasögondesign tycker jag är materialvalen och färgsättningarna man får jobba med! Vilket slutgiltigt uttryck vill vi ge? Hur får vi olika bågar att komplettera varandra? Vad ser bra ut mot huden och runt ögonen?

 

Vad gör du den här våren?

Nu sitter jag i skolbänken igen för min sista termin på industridesignprogrammet vid Lunds Universitet. Kandidatarbete står på schemat och jag ser fram emot att få göra ännu ett arbete där jag har fria tyglar! Blir det ett arbete om fåglar, urban exploring eller skyddsutrustning till kemiska fabriker? Stay tuned!

 

Och så lite kommentarer från Anna Mälstad, kreativ chef på OPO och Olivias handledare under hösten.

Var det självklart att Olivia skulle ta fram en egen kollektion?

Olivia fick som uppgift att hitta en målgrupp för att sen rita fem modeller i olika tekniker, till denna. Dessa fem modeller skulle sen presenteras för företaget. Det var min tanke redan från börjat att det skulle ge både Oliva mest kunskap om glasögon att faktiskt göra en egen liten kollektion, och ge mig en bild av hur Oliva tacklar designprocessen.

 

Vad är din kommentar om Olivias kollektionen?

Toppklass! Olivia är både metodisk och kreativ. Hon har en stark formkänsla och jag tycker hon träffade rätt på alla fem modeller till målgruppen. Hon är dessutom lätt och rolig att arbeta med då hon är öppen för konstruktiv kritik och är prestigelös.

 

Vad ger/gav det dig som senior designer att ha en design praktikant?

Det var det givande att ha ett bollplank med en ung designer som har andra perspektiv.  Oliva ryggade heller aldrig för att ta i och hjälpa till om det behövdes på andra punkter än sitt eget arbete.

 

Här kan du se delar av Olivias projekt.

 

 

 

Alla nyheter