Nedbrytbara plastpåsar

2020-01-08

Från och med 2020 kommer vi på Opo Scandinavia packa alla våra bågar i påsar av biologiskt nedbrytbar plast.

bioplasticBeslutet var inte svårt att ta. Kostnaden i pengar är marginell. Vinsten för miljön är desto större. De nya påsarna är mjölkiga i sin ton och inte lika genomskinliga som vanliga plastpåsar. Förr dem av oss som jobbar på lagret hade det så klart blivit ett problem att inte veta vad som låg i påsen när vi ska packa ordrar. Därför har vi även ändrat på klistermärket utanpå som anger innehållet. Det står nu tydligt vilken båge som ligger i samt vilken färg den har. 

Det finns olika sorters biobaserade plaster och inte alla är biologiskt nedbrytbara. Våra nya plastpåsar är tillverkade av bland annat stärkelse och är biologiskt nedbrytbara. De ska i princip kunna komposteras men vi rekommenderar att ni antingen återanvänder dem eller med gott samvete slänger dem i sopfacket för komposterbara sopor. 

För att plast ska vara biologiskt nedbrytbar behöver materialet vara gjort så att mikroorganismer lätt kan bryta ned det till biomassa, koldioxid, metal, mineralsalter och vatten. Det är bara vissa plastsorter, så som plast från stärkelse och mjölksyra som uppfyller dessa krav. Dock krävs oftast förhållanden som bara kan uppnås i industriell kompostering, tex i kommunens anläggningar. 

Vi hoppas ni gillar våra nya påsar! 

Alla nyheter