3 anledningar att använda bluelight glasögon

2021-02-03

Coronapandemin har lett till en så kallad chockdigitalisering, visar den årliga undersökningen som mäter svenskarnas internetvanor. Under coronapandemin har arbete och studier i mångt och mycket bedrivits hemifrån. Samtidigt har många pensionärer varit tvungna att använda internet för att kunna ha ett fungerande liv. Skärmanvändandet ökar och mer än åtta av tio tillfrågade tycker att de har för mycket skärmtid. Så vad kan vi göra för att bibehålla vår ögonhälsa i denna uppkopplade värld? Svaret lyder, genom att begränsa blåljusstrålning/bluelight.

bluelight

 

1. Slipp skadade, irriterade och trötta ögon

2. Bli kvitt sömnrubbningar

3. Sakta ner åldrandet av din hud

 

Vad är bluelight?

Bluelight, blåljusstrålning eller HEV (High Energy Visible Light). Det är alltså det ljus som når oss från datorer, mobiler, paddor, tv-apparater och LED-lampor.

Vad är bluelight glasögon?

Det är en ytbehandling för ofärgade glasögonglas som kan läggas på som ett extra skikt. Läs mer om DuraVision® BlueProtect

Varför bör man använda bluelight glasögon?

Ett blåfilter kan ge ett skarpare seende. De olika våglängderna i det synliga ljuset bryts på lite olika sätt av hornhinnan och linsen och alla når därför inte samma fokuspunkt på näthinnan. Vissa känner till fenomenet - till exempel genom att det är enklare att se rött tydligt på avstånd och blått på nära håll eller hur informationstexter med röda, gröna och blå linjer tröttar ut ögat mer och är svårare att fokusera på än linjer i samma eller liknande färger.

När vi sitter i ett mörkt rum eller utomhus på kvällen eller natten växlar våra ögon till ett annat synsätt. Vid svagt ljus växlar det mänskliga ögat från att vara känsligt för grönt till det blå högenergispektrat. Detta innebär att vi uppfattar blått ljus mer intensivt, vilket kan kännas som att vi blir mer bländade. De flesta bilförare som någon gång har blivit bländade av ett mötande fordon - särskilt ett med moderna xenon- eller LED-strålkastare - känner till effekten. Glasögonglas med blåljusfilter kan ge en ökad synkomfort i dessa situationer.

Hur påverkas vi av bluelight?

Ögats påverkan

Bluelight från ljuskällor eller skärmar kan ge irriterade eller trötta ögon. Det finns studier som visar att långvarig exponering för blått ljus som kommer från dator- och mobilskärmar kan ge långvariga skador på ögat. Allt från smärtsamma inflammationer i bindehinnan och hornhinnan till skador på ögats lins (t.ex. i form av Cataract) och framför allt på näthinnan (makuladegeneration).

Sömnens påverkan

Sömnhormonet melatonin påverkas negativt av bluelight. Dygnsrytmen blir i obalans som i sin tur kan leda till sömnproblem. Särskilt på kvällen om man är uppkopplad precis innan man ska somna. Ljuset från skärmarna gör att kroppen tror att det är dag och det blir svårare att somna.

Hudens påverkan

Bluelight har korta vågor med hög energi som når djupare ner i huden än den övriga strålning vi har runt omkring oss. Vi har sedan länge skyddat oss mot UV strålning med både solkräm och solglasögon. Med ökad skärmtid utsätts vi allt mer för bluelight, där det främst är huden i ansiktet som utsätts. Vid exponering av bluelight sätter hudens åldrandeprocesser igång, vilket kan leda till mer rynkor och hyperpigmentering. Skador på kollagen och matthet i huden kan också uppstå. Oxidationsprocessen påskyndas, vilket framkallar inflammation och skadar hudens barriär.

Forskning

Nedan finns ett urval av de vetenskapliga undersökningar som visar samband mellan skador/negativa effekter på ögat av elektromagnetisk strålning.

 

 

NÅGRA SIFFROR UR SVENSKARNA OCH INTERNET 2020

De tillfrågade i rapporten är från 16 år och uppåt och delas in i följande: ”studerar”, ”arbetar” och ”pensionär”.

  • Drygt 31 procent uppger att de använder internet mer under pandemin.

  • Antalet användare som upplever att de har för mycket skärmtid har ökat från 74 procent till 84 procent.

  • 46 procent uppger att de vaknar på natten och tittar på sin mobiltelefon.

  • 37 procent av de tillfrågade pensionärerna tycker att de är mer sociala på grund av sin digitala skärmtid.

  • Arbete hemifrån på heltid har mer än tiofaldigats under pandemin, varav hälften inte hade erfarenhet av hemarbete tidigare.

  • Drygt 7 av 10 internetanvändare som är över 76 år har nyttjat någon e-vårdtjänst under pandemin.

  • 87 procent av internetanvändarna uppger att de har handlat något på nätet under pandemin. 24 procent har handlat mer på nätet än tidigare.

  • 61 procent använder tv som en av sina främsta nyhetskällor för
    uppdateringar om coronaviruset. 23 procent använder också myndigheters webbplatser.

  • Instagram växer mest hos pensionärer. Sociala medier har vuxit generellt under pandemin. Ungefär 9 av 10 använder sociala medier.

  • Under pandemin har digitala videosamtal ökat. Drygt 8 av 10 har haft videosamtal under pandemin. De över 76 år har fördubblat sin användning av videosamtal.

Alla nyheter